Quiz Answers

Answers to the Quiz are given at the end of each question.

 1.  Which of the following are major world issues affecting the future for our grandchildren?

            (a)  an unstable financial situation;

            (b)  rapidly worsening environmental problems;

            (c)  shortage of energy and resources;

            (d)  human induced climate change;

            (e)  all of the above.

 Answer:  (e)

 2.  Why, according to Karen Armstrong, do we risk environmental catastrophe?

            (a)  because we use too much energy;

            (b)  because we no longer see the Earth as holy;

            (c)  because we are running short of resources;

            (d)  because of over population.

 Answer: (b)

 3.  What book is recommended for grandparents to give to their grandchildren to understand how to treat the environment?

            (a)  Winnie the Pooh;

            (b)  Alice in Wonderland;

            (c)  The Lorax;

            (d)  The Wind in the Willows.

 Answer: (c)

 4.  What does Richard Heinberg say about our modern lives?

            (a)  We can have continuing growth because of cheap energy.

            (b)  We can increasingly raise the standard of living.

            (c)  We are living an illusion that the way we live is normal.

            (d)  We can continue to increase economic growth by increasing production.

 Answer: (c)

 5.  What are the assumptions underlying Heinberg’s view?

            (a)  The supply of fossil fuels is running out.

            (b)  Burning fossil fuels contributes to climate change.

           (c)  Alternatives will not supply us with the same amount of energy as we now get from fossil fuels.

          (d)  All of the above.

Answer: (d)

 6.  What is peak oil?

            (a)  Belief that there is still much oil to be discovered.

            (b)  Concept that the world’s supply of oil will reach a peak then decline faster than new discoveries can meet demand.

            (c)  Idea that the world has reached the limit of its oil supplies.

            (d)  None of the above. 

Answer: (b)

 7.  M. King Hubbert predicted in 1956 that

            (a)  the world will run out of oil in the 21st century;

            (b)  American oil production would peak in the 1970s;

            (c)  nuclear energy would be cheaper than oil;

            (d)  fossil fuels will cause climate change.

 Answer: (b)

 8.  In the 1970s Hubbert argued for

            (a)  implementing a crash program on nuclear energy;

            (b)  intensifying the search for new oil reserves;

            (c)  cutting back on energy use generally;

            (d)  immediately beginning a transition to solar energy.

 Answer: (d)

 9.  Under President Jimmy Carter’s leadership in the late 1970s

            (a)  solar energy captured the public imagination;

            (b)  oil production was dramatically reduced;

           (c)  nuclear energy was put on hold;

          (d)  research on wind power was intensified.

Answer: (a)

 10.  What did youth delegate from Canada, Anjali Appadurai, say to the delegates at the climate conference in Durban, South Africa in December 2011?

          (a)    “You have been negotiating all my life.”

         (b)     “You’ve failed to meet pledges.”

         (c)      “You’ve missed targets and you’ve broken promises.”

         (d)     All of the above.

 Answer: (d)

 11.  What does Chris Martenson recommend as a bridge to the future?

            (a)  focus on better utilization of huge reserves of coal;

            (b)  intensify use of biofuels;

            (c)  utilize huge new supplies of natural gas from shale;

            (d)  implement a crash program of conservation.

 Answer: (c)

 12.  What does Professor Mark Jarrard of Simon Fraser University call for?

            (a)  strong citizen action in the face of political inaction;

            (b)  support for Canada’s energy policy;

            (c)  government task force on alternative energy;

            (d)  more emphasis on hydroelectric power.

 Answer: (a)

 13.  What does noted environmental scientist James Lovelock say in support of a return to nuclear power?

           (a)    It is the cheapest alternative to fossil fuels.

           (b)   New nuclear power plants can be quickly brought onstream.

          (c)    There is no other safe and reliable alternative for the large-scale production of electricity.

          (d)   Most people will support nuclear energy.

 Answer: (c)

 14.  What does climate scientist James Hansen say about nuclear energy versus coal?

            (a)  Nuclear energy is less dangerous;

            (b)  Coal causes 100,000 deaths a year worldwide;

            (c)  Death by coal is probably not as sexy as death by nuclear accident;

            (d)  All of the above.

 Answer: (d)

 15.  In comparing nuclear waste to carbon dioxide emissions what does James Lovelock say?

            (a)  Nuclear waste storage is manageable.

            (b)  Coal produces 2 million times as much waste as nuclear.

            (c)  Carbon dioxide emissions from multiple sources are impossible to capture.

            (d)  All of the above

 Answer (d)

 16.  What are fourth generation fast reactors?

            (a)  reactors that produce nuclear fusion;

            (b)  new improved fission reactors that can use existing nuclear waste as fuel stocks;

            (c)  small reactors built on a modular design;

            (d)  none of the above.

 Answer: (b)

 17.  What do the authors of Natural Capitalism say about switching to the nuclear option?

            (a)  It is the most reliable way to go.

            (b)  Climate change is best mitigated by switching to nuclear.

            (c)  It would be better to spend the same amount of money on energy efficiency.

            (d)  None of the above.

 Answer: (c)

 18.  What are Helen Caldicott’s objections to nuclear power?

            (a)  It has caused catastrophic accidents around the world.

            (b)  It requires enormous financial outlay.

            (c)  It has contributed to nuclear weapons proliferation.

            (d)  It causes nuclear-waste induced epidemics of cancers and genetic diseases for generations to come.

             (e)   All of the above.

 Answer: (e)

 19.  Which of the following is not regarded as a source of renewable energy?

            (a)  wind turbines;

            (b)  solar thermal plants;

            (c)  biomass;

            (d)  hydraulic fracturing of shale rock.

 Answer: (d)

 20.  Which of the following are challenges for renewable?

            (a)  low energy return on investment;

            (b)  intermittency;

            (c)  low energy density;

            (d)  limited supply of material inputs;

            (e)  all of the above.

 Answer: (e)

 21.  What is a feed-in tariff?

            (a)  a tax on smart meters;

            (b)  a carbon tax;

            (c)  a payment to customers who supply energy to the grid;

            (d)  a reduction to costs because of efficiency.

 Answer: (c)

22.  What is microgeneration?

            (a)  producing electricity from centralized facilities;

            (b)  producing electrical power from distributed sources like homes and businesses;

            (c)  generating power from microbes in algae;

            (d)  none of the above.

 Answer: (b)

 23.  According to the authors of Natural Capitalism what is the best way to save energy?

            (a)  spend a lot of money up front on new ideas;

            (b)  get people to agree to work together;

            (c)  emphasize savings closest to the customer;

            (d)  implement strict regulations.

 Answer: (c).

 24.  According to Frances Moore Lappé what percentage of energy is wasted in industrial societies?

            (a)  10 percent;

            (b)  20 percent;

            (c)  50 percent;

            (d)  Up to 87 percent.

 Answer: (d)

 25.  Why can energy efficiency approaches be good news for grandparents?

            (a)  They allow someone else to take care of the problem.

            (b)  They provide opportunities to work with grandchildren on exciting projects.

            (c)  They are easy to implement.

            (d)  They are more popular with politicians.

 Answer: (b)

 26.  Why is conservation always a good choice?

            (a)  A dollar saved is a dollar saved.

            (b)  Investing in alternatives can drive the price of existing sources up.

            (c)  Everyone can participate.

            (d)  All of the above.

 Answer: (d)

 27.  What is zero point energy?

            (a)  energy source from science fiction;

            (b)  energy used to power rocket ships;

            (c)  an immense sea of energy hidden in the universe;

            (d)  a scam to fool investors.

 Answer: (c)

 28.  What are gadgiwatts?

            (a)  a form of nanotechnology;

            (b)  a new name for junk science;

            (c)  energy used by innumerable new gadgets in the modern world;

            (d)  electricity produced by new gadgets.

 Answer: (c)

 29.  Compared to the 1970s US residential energy consumption

            (a)  is about the same because of improved efficiency;

            (b)  is 40 percent higher;

            (c)  is 20 percent lower;

            (d)  none of the above.

 Answer: (b)

 30.  Why, according to Daniel Yergin are renewables preferred over efficiency?

            (a)  They are less expensive.

            (b)  They provide opportunities to cut red ribbons.

            (c)  They are easy to build.

            (d)  They can be brought onstream quickly.

 Answer: (b)

 I hope you enjoyed the quiz.  Try some of the questions on your friends who have not read the blog, then encourage them to become a reader.

 

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s